Warsztaty kulinarne
Warsztaty kulinarne organizowane w naszym skansenie prowadzone są przez doświadczonego kucharza i znawcę dzikich roślin jadalnych. Filip Malinowski, właściciel popularnej toruńskiej restauracji Chwast Prast (https://chwast.org/), zabiera uczestników w na niezwykłe spacery botaniczne, podczas których zdradza właściwości prozdrowotne i kulinarne zbieranych roślin. Wyszukane podczas wyprawy zioła stają się następnie dodatkiem do przygotowywanych, w czasie spotkania, oryginalnych potraw gotowanych na zabytkowej kuchni opalanej drewnem. Warsztaty odbywają się raz na kwartał, w 2024 roku w następujące dni:
- Wiosenne – 7 kwietnia
- Letnie – 16 czerwca
- Jesienne – 13 października
- Zimowe – 1 grudnia
Warsztaty rękodzielnicze
To dwu lub jednodniowe spotkania dla dorosłych i młodzieży, podczas których uczestnicy mają szansę poznać tajniki różnego rodzaju rękodzieła. Tkanie, szydełkowanie, haftowanie, plecenie koszy, lepienie z gliny itp., to tylko niektóre z naszych propozycji. Jeśli jesteś zainteresowany udziałem w warsztatach rękodzielniczych śledź naszą ofertę na stronie internetowej w zakładce aktualności lub na FB Olenderskiego Parku Etnograficznego.
Imprezy plenerowe
W sezonie letnim na terenie naszego skansenu organizujemy plenerowe wydarzenia o różnorodnym charakterze. Podczas tych spotkań nasi goście mają okazję zobaczyć tradycyjnych rękodzielników i rzemieślników przy pracy, wziąć udział w licznych warsztatach i działaniach animacyjnych, posmakować tradycyjnych smakołyków oraz zwiedzić wnętrza zagród, w których spotkają aktorów lokalnego teatru przebranych w stroje osadników olenderskich z okresu końca XIX i początku XX wieku. Terminy tych imprez są ruchome, dlatego aby zobaczyć, co dzieje się u nas w tym sezonie zajrzyj tutaj